Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buchta-puszyste ciasto drożdżowe lekko słodkie wspaniałe na śniadanie czy podwieczorek do mleka, kakao, z masłem, konfiturą lub ulubionymi owocami. Smaki mojego dzieciństwa -Przepis od mojej mistrzyni wypieków czyli babci ;) moim dodatkiem jest cynamon.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Składniki
ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu)
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka odstawić osobno ).
ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu)
Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka odstawić osobno ).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki. Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego
Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki. Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego
RADA DO CIASTA: ciepłe miejsce: ja zazwyczaj wstawiam miskę do brytfanki lub innej miski wlewam trochę wody ciepłej na spód i dolewam gorącej co jakiś czas można też jeśli np skończyliśmy gotować obiad wyłączyć palniki i postawić na kuchence miskę w brytfance.