Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 922

Dodano:

Odsłon: 469

Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • ok.270 ml mleka 3,2 %
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • Kruszonka :
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • Do posmarowania :
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W jednym rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka.
    W drugim rondelku podgrzać mleko, roztopić masło a po chwili dodać cukier i jajko i wymieszać.
    Do miski przesiać mąkę, wlać zawartość rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty zaczyn drożdżowy.
    Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).

  2. Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
    Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
    Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
    Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń