Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4156
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4156
Składniki
W jednym rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka. W drugim rondelku podgrzać mleko, roztopić masło a po chwili dodać cukier i jajko i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, wlać zawartość rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).
Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika. Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają.