Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki w kratkę to ciekawy sposób na odświeżenia tradycyjnych naleśników i podanie ich innej formie.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 134
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 278
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2635
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 134
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 278
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2635
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i wlałam zimne mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Z miski odlałam ok. 1/3 szklanki ciasta, dodałam do niego kakao i dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciemne ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i odcięłam końcówkę robiąc bardzo mały otworek. Ciasto jest dość lejące więc trzeba zrobić małą dziurkę, żeby ciasto zbyt szybko nie leciało. Na patelni rozgrzałam ok. 0,5 łyżeczki oleju i nalałam porcję ciasta jasnego rozprowadzając je po całej patelni jak przy zwykłych naleśnikach. Następnie dość szybko wycisnęłam z rękawa ciasto ciemne na kształt kratki. Gdy naleśnik zrumienił się od spodu, przewróciłam go na drugą stronę i również smażyłam do zrumienienia. Usmażony naleśnik zsunęłam na talerz. Przed nalaniem każdej porcji ciasta naleśnikowego, patelnię lekko natłuszczałam. Z podanych proporcji wyszło mi kilka naleśników.