Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki w kratkę to ciekawy sposób na odświeżenia tradycyjnych naleśników i podanie ich innej formie.
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 30
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 90
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 857
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 30
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 90
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 857
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i wlałam zimne mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Z miski odlałam ok. 1/3 szklanki ciasta, dodałam do niego kakao i dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciemne ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i odcięłam końcówkę robiąc bardzo mały otworek. Ciasto jest dość lejące więc trzeba zrobić małą dziurkę, żeby ciasto zbyt szybko nie leciało. Na patelni rozgrzałam ok. 0,5 łyżeczki oleju i nalałam porcję ciasta jasnego rozprowadzając je po całej patelni jak przy zwykłych naleśnikach. Następnie dość szybko wycisnęłam z rękawa ciasto ciemne na kształt kratki. Gdy naleśnik zrumienił się od spodu, przewróciłam go na drugą stronę i również smażyłam do zrumienienia. Usmażony naleśnik zsunęłam na talerz. Przed nalaniem każdej porcji ciasta naleśnikowego, patelnię lekko natłuszczałam. Z podanych proporcji wyszło mi kilka naleśników.