Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z bananem

Naleśniki z bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11282

Dodano:

Odsłon: 7178

Pyszne naleśniki z bananem i ricottą, posypane zmielonymi pestkami dyni. Doskonałe na śniadanie, deser i kolację.

Składniki

  • mąka pszenna 100 g
  • 1 jajko
  • mleko do 250 ml
  • kilka łyżek wody mineralnej
  • szczypta cukru brązowego
  • kakao 1 łyżeczka
  • Nadzienie: 8-10 bananów
  • ser ricotta ok. 200 g
  • syrop klonowy lub miód do polania
  • sok z cytryny do polania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko wymieszać z wodą. Mąkę wymieszać z kakao. Prażone pestki dyni zmielić w młynku.
    Całe jajko ubić, dodając po trochu mąki, mleka z wodą i cukier.
    Odstawić na kilkanaście minut.
    Patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem.
    Ciasto najlepiej wlewać łyżką wazową na całą powierzchnię patelni.
    Gdy ciasto jest jeszcze płynne posypać zmielonymi pestkami dyni.
    Potem przewrócić na drugą stronę i podpiec.
    Gładką stronę naleśników bez posypki z dyni smarować serkiem, po środku położyć banana i zwijać w rulon.
    Wierz polać syropem klonowym lub miodem i skropić sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń