Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet z groszkiem i szynką

Omlet z groszkiem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 989

Dodano:

Odsłon: 1289

Klasyczny omlet składa się z roztrzepanych dokładnie jajek i mleka lub śmietanki, masę następnie wylewa się na patelnię i smaży kilka minut, aż się zetnie.

Składniki

  • 2 małe jajka
  • 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 2 plasterki szynki (ok 30g)
  • garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • szczypiorek z jednej dymki sól pieprz
  • olej lub masło do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Mrożony groszek ugotować al dente, odcedzić.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Szczypiorek posiekać.
    Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłozyć szynkę i groszek, zalać masą jajeczną i posypać szczypiorkiem. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). Po usmażeniu wyłożyć na talerz.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń