Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1814
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 774
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 726
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1814
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 774
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 726
Składniki
1. Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło. 2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu. 3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny. 4. Mieszaj dalej przez kolejne 3 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia. 5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu. 6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzep. 7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia. 8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik 9. Przełóż paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz. 10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą. 11. Gotowe!