Do góry

Śniadania Przepis na:

Paneer

Paneer

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 7503

Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • mleko 2 l
  • sok z cytryny 5 łyżek
  • Sól
  • zioła, przyprawy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. 1. Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
    2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu.
    3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny.
    4. Mieszaj dalej przez kolejne 3 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia.
    5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu.
    6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzep.
    7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia.
    8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik
    9. Przełóż paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz.
    10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą.
    11. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń