Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasta z cukinią"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
Składniki
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 390 kcal, cena 3,70 zł.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie.
Cukinię wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz. Odkrój końcówki, pozostaw ze skórką, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Gotowane mięso kurczaka (np. z rosołu) pokrój na mniejsze kawałki. Strąk czerwonej papryki opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie paseczki. Pomidory umyj, osusz.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy. Wrzuć czosnek z cukinią, krótko przesmaż. Dodaj mięso kurczaka, paprykę oraz pomidorki. Smaż, mieszając, 2-3 minuty.
Wrzuć osączony makaron. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Posyp startym parmezanem i listkami ziół.
Aby uprawiana w doniczce bazylia pięknie rosła, koniecznie usuwaj pojawiające się kwiatostany. Jeśli potrzebujesz świeżych liści do doprawiania dań, urywaj je zawsze od dołu rośliny.
. Danie zyska inny smak, gdy kawałki kurczaka zastąpisz tuńczykiem z puszki.Źródło: Świat kobiety