Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta z cukinią

Pasta z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Pasta z cukinią"

Składniki

  • 1 op. makaronu penne
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 dag gotowanego mięsa kurczaka
  • 1 papryka
  • 30 dag małych pomidorków
  • garść listków bazylii
  • oliwa
  • 3 dag parmezanu
  • sól
  • kolorowy pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcje, czas ok. 35 min; porcja – 390 kcal, cena 3,70 zł.

  2. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie.

  3. Cukinię wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz. Odkrój końcówki, pozostaw ze skórką, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.

  4. Gotowane mięso kurczaka (np. z rosołu) pokrój na mniejsze kawałki. Strąk czerwonej papryki opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie paseczki. Pomidory umyj, osusz.

  5. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy. Wrzuć czosnek z cukinią, krótko przesmaż. Dodaj mięso kurczaka, paprykę oraz pomidorki. Smaż, mieszając, 2-3 minuty.

  6. Wrzuć osączony makaron. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Posyp startym parmezanem i listkami ziół.

  7. Aby uprawiana w doniczce bazylia pięknie rosła, koniecznie usuwaj pojawiające się kwiatostany. Jeśli potrzebujesz świeżych liści do doprawiania dań, urywaj je zawsze od dołu rośliny.

  8. . Danie zyska inny smak, gdy kawałki kurczaka zastąpisz tuńczykiem z puszki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń