Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczony omlet malinowy

Pieczony omlet malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 311

Dodano:

Odsłon: 1990

Ten prosty, smaczny i dietetyczny przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1913 roku.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru (lub zamiennika)
  • 160 g malin
  • 2 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (mnie nie przeszkadzają pestki i nie przecieram).

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru. Żółtka połączyć z malinami i bułką tartą. Następnie oddać do piany, delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Następnie przygotować większą formę/blachę, napełnić wodą. Formę z ciastem włożyć do kąpieli wodnej i piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Więcej staropolskich, łatwych przepisów znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń