Do góry

Śniadania Przepis na:

Placek ziemniaczany XXXL z serem, pieczarkami, boczkiem i jajkami.

Placek ziemniaczany XXXL z serem, pieczarkami, boczkiem i jajkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1608 Ocena: 22926

Dodano:

Odsłon: 1491

Wzbogacone serem, pieczarkami, tradycyjne placki ziemniaczane, pieczone z jajkiem sadzonym.

Składniki

  • ziemniaki młode 40 dag
  • ser żółty 10 dag
  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól pół łyżeczki
  • pieprz czarny pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • boczek wędzony 6 plastrów
  • pieczarki 2 szt duże
  • Szczypiorek
  • bazylia do dekoracji
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek ziemniaczany XXXL z serem, pieczarkami, boczkiem i jajkami.

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki, pieczarkę i ser ścieramy na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, wbijamy jajko,mieszamy.

  2. Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do zarumienienia się placka.

  3. W międzyczasie smażymy pokrojony boczek wędzony z pieczarkami i drobno pokrojoną cebulką ze szczypiorem.

  4. Upieczony placek.

  5. Na placek wykładamy usmażony boczek z pieczarkami robiąc takie miejsca dla jajek które w te miejsca wbijemy. Ja zrobiłam dwa miejsca do których wbiję po 1 jajku. Całość posypuję pozostałym szczypiorem z cebulką.

  6. Ponownie pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż jajka ładnie się zetną.

  7. Upieczony placek kroimy na dwie równe części, dekorujemy bazylią.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń