Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki pancakes.

Placki pancakes.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 676

Placki pancakes podane z ulubionym dżemem.

Składniki

  • jajka kurze 3 szt.
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • soda pół łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 250 ml
  • olej z pestek winogron 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 szklanka 250 ml
  • ulubiony dżem
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt mieszamy z sodą. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy na gładką emulsję do której dodajemy olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą. Miksujemy chwilę na średnich obrotach miksera. Odstawiamy ciasto na 10-20 minut żeby odpoczęło. Nagrzewamy patelnię i chochlą nakładamy ciasto o grubości około 5 mm.

  2. Smażymy z obu stron na rumiany kolor, około 1-2 minuty z każdej strony placka. Z podanego przepisu powinno wyjść 6 placków o średnicy 15 cm. Usmażone placki podajemy z ulubionym dżemem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń