Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe bułeczki pszenne z dodatkiem siemienia lnianego.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 157
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104513
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 337
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 157
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104513
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 337
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9043
Składniki
Wymieszać mąkę i suche drożdże, dodać letnie mleko, jajka, sól, cukier, roztopione masło i siemię lniane. Wyrabiać około 15 minut, aby ciasto odchodziło od ręki i było elastyczne. Włożyć do garnka/ miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny. Ciasto ładnie urośnie.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, można lekko podsypać mąką jeśli się za bardzo klei. Dzielić na małe części i formować bułeczki.
Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - u mnie ok. 1 godziny. Przed pieczeniem można lekko posmarować roztrzepanym żółtkiem albo roztopionym masełkiem. Piec w temp. 180 st. około 20 minut. Ostudzić.