Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe bułeczki pszenne z dodatkiem siemienia lnianego.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 75
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 75
Składniki
Wymieszać mąkę i suche drożdże, dodać letnie mleko, jajka, sól, cukier, roztopione masło i siemię lniane. Wyrabiać około 15 minut, aby ciasto odchodziło od ręki i było elastyczne. Włożyć do garnka/ miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny. Ciasto ładnie urośnie.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, można lekko podsypać mąką jeśli się za bardzo klei. Dzielić na małe części i formować bułeczki.
Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - u mnie ok. 1 godziny. Przed pieczeniem można lekko posmarować roztrzepanym żółtkiem albo roztopionym masełkiem. Piec w temp. 180 st. około 20 minut. Ostudzić.