Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenne bułki na maślance z siemieniem lnianym

Pszenne bułki na maślance z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5225

Dodano:

Odsłon: 1990

Nie ma to jak własnoręcznie upieczone bułeczki! Na pewno zachwycą wszystkich domowników :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • maślanka 160 g
  • mleko 3,2% 160 g
  • drożdże świeże 30 g
  • jajo 1 szt
  • miód 1 łyżka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • siemię lniane 3 łyżki
  • Na wierzch :
  • mleko 1-2 łyżki
  • siemię lniane 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pszenne bułki na maślance z siemieniem lnianym

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać miód. Następnie dodać ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w nasłonecznione miejsce do momentu, aż podwoi swoja objętość.

  2. Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować bułeczki, przenieść na blachę, pozostawić do napuszenia. potem posmarować mlekiem i posypać ziarnami.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń