Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 3149
Dodano: 27.08.2019
Odsłon: 1400
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże, więc po pół godziny już były mięciutkie.
Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek.
Teraz robimy sos - w oryginale był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie.
Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
Podajemy od razu po upieczeniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ekspresjawkuchni 05 września 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda fantastycznie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 27 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Musial byc smaczny! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz