Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Idealny na ciepłe śniadanie lub deser.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1652
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1652
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Składniki
Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże, więc po pół godziny już były mięciutkie. Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek.
Teraz robimy sos - w oryginale był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie. Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
Podajemy od razu po upieczeniu.