Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w wykonaniu. Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonych bułeczek rano.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Drożdże i cukier dodajemy do połowy wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na minimum 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, resztą wody, białkiem i oliwą. Wlewamy do tego rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki. Z podanych składników wychodzi około 5 bułeczek. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z wodą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Pyszności!