Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyszne smarowidło do chleba z galaretką:

Pyszne smarowidło do chleba z galaretką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 16741

Tak smacznego dodatku do mięsa- nie znajdziecie w żadnym sklepie. Polecam gorąco zwłaszcza w zimowe dni.

Składniki

  • 2 kg chudego boczku
  • 1,5 kg karkówki lub łopatki
  • Przyprawy do suchego peklowania:
  • 2 dag peklosoli
  • 8 dag soli gruboziarnistej
  • garść majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 10 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela
  • 4 dag czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 1 dag ziaren jałowca
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek i mięso pokroić w w wąskie paski (tak, by było łatwo ułożyć je w słoikach).Przełożyć do kamiennego garnka lub miski.

    Wszystkie przyprawy do suchego peklowania wymieszać i połączyć z mięsem.
    Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.



  2. Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli.
    W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe.
    Na dno każdego słoika włożyć 1 listek laurowy.
    Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości.
    Na wypełnione mięsem słoiki , włożyć po 2 ziarnka jałowca i 3 ziarnka czarnego pieprzu. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody z żelatyną. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień.
    Z domowym chlebkiem smakuje wybornie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń