Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak smacznego dodatku do mięsa- nie znajdziecie w żadnym sklepie. Polecam gorąco zwłaszcza w zimowe dni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Boczek i mięso pokroić w w wąskie paski (tak, by było łatwo ułożyć je w słoikach).Przełożyć do kamiennego garnka lub miski. Wszystkie przyprawy do suchego peklowania wymieszać i połączyć z mięsem. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli. W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe. Na dno każdego słoika włożyć 1 listek laurowy. Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości. Na wypełnione mięsem słoiki , włożyć po 2 ziarnka jałowca i 3 ziarnka czarnego pieprzu. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody z żelatyną. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Z domowym chlebkiem smakuje wybornie.