Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogale z dżemem

Rogale z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943

Dodano:

Odsłon: 5702

z podanej porcji wyszło 8 szt. Idealne na śniadanie do szklanki mleka :)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 4 łyżeczki cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 1 łyżka masła
  • dżem
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże dodać cukier i trochę letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać pozostałe mleko, masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć lekko mąka, wyłożyć wyrośnięte ciasto, przerobić i rozwałkować w formie koła. Ciasto podzielić na 8 trójkątów, na każdy położyć ulubiony dżem i formować rogale. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym i układać rogale, odstawić na 10 minut. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 min. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yann 12 kwietnia 2013 Zrobiłam te rogale i muszę przyznać,że są pyszne,a ponadto nie wymagają dużo pracy.Całe szczęście,że zrobiłam z 2 porcji bo znikają bardzo szybko.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 kwietnia 2013 Super rogaliki!Już czuję ich smak....mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń