Śniadania Przepis na:
Rogale z dżemem

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943
Dodano: 09.04.2013
Odsłon: 5702
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 4 łyżeczki cukru (ja dałam trzcinowy)
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1 łyżka masła
- dżem
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże dodać cukier i trochę letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać pozostałe mleko, masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć lekko mąka, wyłożyć wyrośnięte ciasto, przerobić i rozwałkować w formie koła. Ciasto podzielić na 8 trójkątów, na każdy położyć ulubiony dżem i formować rogale. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym i układać rogale, odstawić na 10 minut. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 min. Smacznego
Komentarze do przepisu (3)

yann 12 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam te rogale i muszę przyznać,że są pyszne,a ponadto nie wymagają dużo pracy.Całe szczęście,że zrobiłam z 2 porcji bo znikają bardzo szybko.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 10 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Super rogaliki!Już czuję ich smak....mniam0 Kto głosował? | Odpowiedz