Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikogo nie trzeba przekonywać, że kupne pieczywo do pięt nie dorasta temu zrobionemu samodzielnie. Te rogaliki idealnie nadają się na śniadanie: pod chrupiącą, rumianą skórką kryje się delikatne, mięciutkie, pachnące mlekiem i wanilią wnętrze... czego chcieć więcej? ;) Z podanych proporcji wyszło mi 8 sporych rogalików.
Masło roztapiamy i studzimy.
Drożdże zasypujemy łyżką cukru i rozcieramy, aż staną się płynne. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do napęcznienia.
Do mleka wsypujemy łyżeczkę cukru waniliowego i podgrzewamy aż osiągnie przyjemnie ciepłą temperaturę.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy 1-2 łyżki cukru, dodajemy podrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (kilka łyżek zostawiamy na później) oraz mleko (koniecznie ciepłe). Wbijamy w to dwa jajka, jedno zostawiamy na później.
Wstępnie mieszamy łyżką i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Takie ciasto wyrabiamy około 10minut, jak przeciętne ciasto drożdżowe. I nikt nie wmówi we mnie, że gniecenie ciasta przez 10minut przekracza jego możliwości :)
Po tym czasie wkładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż (najlepiej) dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wałkujemy w kształt koła. Grubość naszego placka powinna wynosić około 0,5cm.Dzielimy na trójkąty, tak jak pizzę.
Trójkąty delikatnie smarujemy resztą masła, przez co później rogaliki nie będą się nam ''rozjeżdżały''.
Zwijamy w kształt rogalików od podstawy naszych trójkątów i lekko zaginamy brzegi.
Układamy na blasze w pewnej odległości od siebie i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50minut.
Po upływie tego czasu rozbijamy jajko i mieszamy je z łyżką mleka. Jajeczno-mlecznym smarowidłem pokrywamy podrośnięte rogaliki i posypujemy je sezamem lub makiem (spokojnie można zlecić to dziecku, będzie wniebowzięte :)). Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni i pieczemy rogaliki 15minut, aż ładnie się zrumienią.
Świetnie smakują na ciepło ze szklanką mleka oraz na zimno, z czym tam chcemy, dżemem, masłem, wędliną... :))
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 27
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 169
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 141
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 27
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 169
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 141
Składniki
Masło roztapiamy i studzimy. Drożdże zasypujemy łyżką cukru i rozcieramy, aż staną się płynne. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do napęcznienia. Do mleka wsypujemy łyżeczkę cukru waniliowego i podgrzewamy aż osiągnie przyjemnie ciepłą temperaturę.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy 1-2 łyżki cukru, dodajemy podrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (kilka łyżek zostawiamy na później) oraz mleko (koniecznie ciepłe). Wbijamy w to dwa jajka, jedno zostawiamy na później.
Wstępnie mieszamy łyżką i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Takie ciasto wyrabiamy około 10minut, jak przeciętne ciasto drożdżowe. I nikt nie wmówi we mnie, że gniecenie ciasta przez 10minut przekracza jego możliwości :) Po tym czasie wkładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż (najlepiej) dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wałkujemy w kształt koła. Grubość naszego placka powinna wynosić około 0,5cm.Dzielimy na trójkąty, tak jak pizzę.
Trójkąty delikatnie smarujemy resztą masła, przez co później rogaliki nie będą się nam ''rozjeżdżały''. Zwijamy w kształt rogalików od podstawy naszych trójkątów i lekko zaginamy brzegi. Układamy na blasze w pewnej odległości od siebie i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50minut.
Po upływie tego czasu rozbijamy jajko i mieszamy je z łyżką mleka. Jajeczno-mlecznym smarowidłem pokrywamy podrośnięte rogaliki i posypujemy je sezamem lub makiem (spokojnie można zlecić to dziecku, będzie wniebowzięte :)). Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni i pieczemy rogaliki 15minut, aż ładnie się zrumienią. Świetnie smakują na ciepło ze szklanką mleka oraz na zimno, z czym tam chcemy, dżemem, masłem, wędliną... :))
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Keto placki - zamiennik pieczywa
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Keto placki - zamiennik pieczywa
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 100
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 64