Do góry

Śniadania Przepis na:

Schab gotowany na kanapki

Przepis dnia 2019-04-16
Schab gotowany na kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 13300

Schab gotowany w foliowej torebce do pieczenia. Pomyślicie, że to dziwne, ale zapewniam Was, że jest przepyszny. Delikatny i soczysty.

Składniki

  • 1 kg. schabu bez kości
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • torebka foliowa do pieczenia
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw i wetrzeć w mięso.
    Schab przełożyć do pojemnika lub miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na dwie doby.
    Po tym czasie, schab przełożyć do torebki do pieczenia i dobrze związać.
    Użyłam torebki do pieczenia ryb, bo jest węższa od tradycyjnej i schabik ładnie się wpasował.

  2. Mięso w folii włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby przykryła mięso.
    Wsypać sól, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
    Zagotować. Gotować na wolnym gazie 40 minut od zagotowania wody. Następnie wyłączyć gaz i zostawić mięso jeszcze na 15 minut.
    Po tym czasie wyciągnąć schab z wody i wystudzić.
    Po wystudzeniu najlepiej włożyć schab na kilka godzin do lodówki i dopiero kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 kwietnia schab wygląda pięknie :) ale mam pytanie po co do wody w której się gotuje dajemy przyprawy,przecież schab jest w szczelnej torebce ? Odpowiedzi: 1 ▼

35 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń