Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser pomarańczowy

Ser pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 726

Ser pomarańczowy jest u nas obowiązkowym dodatkiem do naleśników na słodko. Ma on śliczny pomarańczowy kolor oraz cytrusowy smak i aromat. Ser pomarańczowy jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Przepis jest szybki i prosty, zawiera mało składników. Jest to ser świeży, dlatego możesz go zjeść zaraz po przygotowaniu.

Składniki

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 150 ml soku z cytryny (2 – 3 cytryny)
  • 500 ml soku z pomarańczy (4 pomarańcze)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Uważaj na pestki.

  2. W garnku podgrzej mleko, ciągle mieszając, do temperatury 90 – 95°C. Uważaj, aby nie przypalić mleka.

  3. Dodaj sok z owoców i dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep

  4. Odstaw mleko na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.

  5. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny. Możesz zawinąć rogi i powiesić nad zlewem, aby serwatka powoli ociekała.

  6. Przełóż ser do miski.

  7. Gotowe!

  8. Więcej przepisów na ser na naszej stronie pracowniaserow.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń