Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser Roule – francuska rolada serowa z nadzieniem ziołowym

Przepis dnia 2017-03-09
Ser Roule – francuska rolada serowa z nadzieniem ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 5827

Ser Roule to francuski serek twarogowy o kremowej strukturze. Po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji w latach 80. Ma postać rolady serowej nadziewanej najczęściej ziołami i czosnkiem lub żurawiną. Można dodać do niego również nadzienia swojego pomysłu.

Składniki

  • mleko 2 l
  • chlorek wapnia 0,5 g
  • kwasek cytrynowy 3 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • mieszanka ziół lub przypraw
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Rozpuść kwasek cytrynowy w 30 ml wody.
    2. Rozpuścić chlorek wapnia w 30 ml wody. Dodać do mleka i dokładnie wymieszać - można pominąć.
    3. Podgrzej mleko do temperatury 82°C ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
    4. Wyłącz źródło ciepła i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund.
    5. Odstaw na 15 minut. Jeżeli po tym czasie nie wytrącił się skrzep, dodaj kolejne 2 g kwasku rozpuszczonego w 20 ml wody i poczekaj kolejne 15 minut.
    6. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj czosnek, posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Dodaj Sambal Ölek i dokładnie wymieszaj.
    7. Wyłóż cedzak chustą serowarską lub gazą i przelej do niego skrzep. Pozostaw na 30 minut do ocieknięcia.
    8. Dodaj do skrzepu sól i dokładnie wymieszaj.
    9. Zawiń rogi chusty i dociśnij lekko skrzep, żeby pozbyć się jak najwięcej serwatki.
    10. Chustę ze skrzepem połóż na deskę do krojenia. Rozprowadź dłońmi skrzep w taki sposób, żeby uzyskać prostokąt o grubości około 1cm.
    11. Nakryj skrzep drugą chustą serowarską lub gazą, połóż na wierzchu drugą deskę do krojenia i umieść na niej ciężar 2 kg. Pozostaw na 10 minut. Ma to za zadanie nadanie skrzepowi odpowiedniego kształtu, bardziej niż odciśnięcie serwatki.
    12. Zdejmij ze skrzepu deskę z obciążeniem. Pozostaw sprasowany skrzep na chuście.
    13. Rozprowadź połowę nadzienia na powierzchni skrzepu.
    14. Używając chusty zacznij zawijać roladę zaczynając od dalszej krawędzi. Rób to powoli tak, żeby ser się nie rozpadł.
    15. Po zwinięciu sera nadaj mu dłońmi ostatecznego kształtu.
    16. Możesz użyć reszty nadzienia, aby posmarować wierzch rolady.
    17. Wstaw do lodówki, do momentu, aż ser się całkowicie schłodzi. W tym czasie ser zmieni konsystencję na dość zwartą.
    18. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń