Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-03-2017
Ser Roule to francuski serek twarogowy o kremowej strukturze. Po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji w latach 80. Ma postać rolady serowej nadziewanej najczęściej ziołami i czosnkiem lub żurawiną. Można dodać do niego również nadzienia swojego pomysłu.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 831
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 831
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
1. Rozpuść kwasek cytrynowy w 30 ml wody. 2. Rozpuścić chlorek wapnia w 30 ml wody. Dodać do mleka i dokładnie wymieszać - można pominąć. 3. Podgrzej mleko do temperatury 82°C ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. 4. Wyłącz źródło ciepła i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund. 5. Odstaw na 15 minut. Jeżeli po tym czasie nie wytrącił się skrzep, dodaj kolejne 2 g kwasku rozpuszczonego w 20 ml wody i poczekaj kolejne 15 minut. 6. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj czosnek, posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Dodaj Sambal Ölek i dokładnie wymieszaj. 7. Wyłóż cedzak chustą serowarską lub gazą i przelej do niego skrzep. Pozostaw na 30 minut do ocieknięcia. 8. Dodaj do skrzepu sól i dokładnie wymieszaj. 9. Zawiń rogi chusty i dociśnij lekko skrzep, żeby pozbyć się jak najwięcej serwatki. 10. Chustę ze skrzepem połóż na deskę do krojenia. Rozprowadź dłońmi skrzep w taki sposób, żeby uzyskać prostokąt o grubości około 1cm. 11. Nakryj skrzep drugą chustą serowarską lub gazą, połóż na wierzchu drugą deskę do krojenia i umieść na niej ciężar 2 kg. Pozostaw na 10 minut. Ma to za zadanie nadanie skrzepowi odpowiedniego kształtu, bardziej niż odciśnięcie serwatki. 12. Zdejmij ze skrzepu deskę z obciążeniem. Pozostaw sprasowany skrzep na chuście. 13. Rozprowadź połowę nadzienia na powierzchni skrzepu. 14. Używając chusty zacznij zawijać roladę zaczynając od dalszej krawędzi. Rób to powoli tak, żeby ser się nie rozpadł. 15. Po zwinięciu sera nadaj mu dłońmi ostatecznego kształtu. 16. Możesz użyć reszty nadzienia, aby posmarować wierzch rolady. 17. Wstaw do lodówki, do momentu, aż ser się całkowicie schłodzi. W tym czasie ser zmieni konsystencję na dość zwartą. 18. Gotowe!