Do góry

Śniadania Przepis na:

Serowe kluseczki z owocami

Serowe kluseczki z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10739

Dodano:

Odsłon: 19111

Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek, śliwek i innych owoców. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 350 g
  • twaróg tłusty 100 g
  • małe jajko
  • olej 2 łyżki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : truskawki, śliwki, wiśnie
  • cukier puder do posypania
  • ew. zmielone pestki dyni do posypania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce opłukać i osuszyć.
    Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.

    Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.

    Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy owocami.

    Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad owocem, następnie boki.

    Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.

    Potem posypujemy cukrem pudrem i zmielonymi pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń