Do góry

Śniadania Przepis na:

Śledzie po japońsku na cebulowo-jabłkowo -selerowej sałatce.

Śledzie po japońsku  na cebulowo-jabłkowo -selerowej sałatce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 919 Ocena: 19338

Dodano:

Odsłon: 538

Serdecznie polecam tak przygotowane śledzie .Sałatka dodała im wspaniałego smaku.

Składniki

  • 3 płaty matiasa
  • 3 jajka
  • 1/2 słoiczka selera
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula biała ,1/2 czerwonej
  • marchewka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka miodu
  • kiełki rzeżuchy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie po japońsku na cebulowo-jabłkowo -selerowej sałatce.

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć przez 3 godz.
    Osuszyć ręcznikiem papierowym.

    Przygotować sałatkę.

    Cebule pokroić w cieńkie talarki,nasolić łyżeczką soli i odstawić na pół godz.żeby cebula zmiękła.
    Po tym czasie dać na sitko i przelać letnią przegotowaną wodą.Dać do miski.
    Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Seler odcedzić i lekko odcisnąć.
    Jabłko pokroić na cztery części,każdą część pokroić w cieniutkie słupki.
    Wszystko dać do miski ,dodać sok z cytryny ,jabłka nie ściemnieją i smak będzie.
    Dać łyżeczkę miodu wymieszać.Na końcu dać chrzan oraz śmietanę.
    Nie solimy,śledzie oddadzą jeszcze sól.

  2. Na półmisku ułożyć sałatkę.
    jqjko ugotowane na twardo zawinąć śledziem i spiąć wykałaczką .

    Układać na półmisku ,udekorować kiełkami rzeżuchy,kawałeczkiem papryki.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń