Do góry

Śniadania Przepis na:

Słodki chlebek dyniowy z orzeszkami piniowymi

Słodki chlebek dyniowy z orzeszkami piniowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 354

Chlebek jest po prostu pyszny, najlepiej smakuje z masłem lub dżemem. A orzeszki fajnie chrupią.

Składniki

  • 300-400g dyni hokkaido (bez pestek)
  • 150g orzeszków piniowych
  • 250g mąki pszennej typu 405
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • tłuszcz do foremki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Słodki chlebek dyniowy z orzeszkami piniowymi

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w kostkę i ugotować do miękkości (ok. 20 minut) na parze. Ostudzić i zmiksować na puree. Przetrzeć przez sitko o gęstych oczkach.

  2. 120g orzeszków piniowych uprażyć na złoto na patelni bez tłuszczu. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.

  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wysmarować keksówkę (20-25cm długości).

  4. Jajka roztrzepać i wymieszać z puree dyniowym. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto, można mikserem z końcówkami do kruchego ciasta. Na końcu dodać uprażone orzeszki. Ciastem wypełnić przygotowaną foremkę. Posypać z wierzchu pozostałymi orzeszkami. Piec ok. 60 min. na środkowym poziomie piekarnika.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń