Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3832
Dodano: 29.06.2012
Odsłon: 24444
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, masło, 2 jajka, skórkę z cytryny oraz ciepłe mleko. Wszystko razem zagniatamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( w razie potrzeby podsypać mąką ). Formujemy kulę i przekładamy do miski nakrywając ściereczką, stawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-2 godz. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i odrywamy 1/3 ciasta na spód. Wałkujemy i wkładamy do formy ( ja użyłam tortownicy o śr. 26 cm, ponieważ robiłam z połowy składników) tworząc bazę pod bułeczki. Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 cm. Maliny łączymy z cukrem oraz mąką. Wykładamy na ciasto i zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na 14 części. Bułeczki układamy na wcześniej wyłożonej ciastem blaszce w niedużych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 – 25 min. do zbrązowienia skorki. Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie z sokiem cytrynowym, jeśli jest za mało gęsty wystarczy dosypać więcej cukru. Polewamy bułeczki powstałym lukrem. Smacznego.
ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ilovebakepl 29 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
7 bułeczek, ale ja robiłam z połowy porcji i w tortownicy o śr. 26 cm.4 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 29 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Bułeczki wyglądają bardzo kusząco.Ile bułeczek mieści się w tortownicy i ile sztuk wychodzi?
4 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 29 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Na pewno przepyszne:)już bym schrupała;)spróbuję na pewno:)5 Kto głosował? | Odpowiedz