Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 17
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 472
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 951
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 232
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 17
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 472
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 951
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 232
Składniki
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć skórki. Przełożyć do miski blendera. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać twarde końcówki, usunąć. Twarde końcówki wykorzystuję do gotowania warzywnego wywaru. Przygotowane szparagi wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą/ schłodzić. Przełożyć do miski blendera. Ja odcięłam główki ok 4 cm, bo te części chciałam wykorzystać do innego dania, do sałatki. Są bardzo delikatne. Oczywiście można dodać całe szparagi. Zmiksować orzechy laskowe ze szparagami. Musi powstać gładka masa. Dodać olej lniany, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, chili i sól do smaku. Ponownie zmiksować. Smarowidło gotowe. Smacznego.