Do góry

Śniadania Przepis na:

Surowy boczek duszony w porze,białym winie i pastą paprykową.

Surowy boczek duszony w porze,białym winie i pastą paprykową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 800 Ocena: 15312

Dodano:

Odsłon: 214

Boczek dla panów lubiących takie przekąski, i nie tylko ...miękki,aromatyczny i bardzo smaczny.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • boczek surowy 1,30kg
  • por cały lub połowa dużego
  • Ziele angielskie 6 nasion,liście laurowe 4szt.
  • sok z 1/2 cytryny
  • kminek łyżka
  • kurkuma łyżeczka
  • czosnek granulowany łyżeczka
  • białe wino półwytrawne szklanka
  • 1szkl wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej pasty paprykowej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na spód rondla dać pora pokrojonego w grubsze talarki.

    Boczek zaprawic przyprawami sokiem z cytryny,kurkumą,kminkiem,czosnkiem granulowanym,dać do rondla na pokrojonego pora.
    Podlać wodą,przykryć i dusić,wodę trzeba będzie dolewać,przy obracaniu boczku.

  2. Dusić boczek godz.

    Po tym czasie posmarować po wierzchu musztardą,pastą paprykową i pokrojonym w cieńkie plasterki czosnkiem.

    Rozsmarować łyżką,podlać winem ,przykryć i dalej dusić około 4omin.aż boczek będzie miękki.
    W trakcie duszenia obracać.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 03 grudnia Taaa, Jakbym robiła taki dla mojego faceta, to nie wiem czy cokolwiek zdążyłby zjeść :P
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 03 grudnia Pysznie doprawiony i mięciutki boczus, poezja! Chociaż plasterek bym zjadła:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń