Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka – danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni i przed podaniem posypuje się świeżym szczypiorkiem
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 17512
Polecam.
Odsłon: 100
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 59
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 17512
Polecam.
Odsłon: 100
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 59
Składniki
Cebule kroimy w kostkę. Paprykę w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po zmiękczeniu dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz słodką paprykę.
Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy do odparowania wody. W sosie robimy 4 dołki i w ich miejsce wbijamy jajka. Dodajemy sól i pieprz i smażymy 4-5 minut (aż jajka się zsiądą)
Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z chrupiącą bagietką/grzanką. SMACZNEGO :)