Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle popularne śniadaniowo/ kolacyjne danie z bliskiego wschodu. Łączy w sobie aromaty pomidorów i przypraw z aksamitem jajek z płynnym żółtkiem. U nas gości na stole w niedzielne poranki bardzo często (chyba nawet zbyt często ;D). Spróbujcie przepisu na tradycyjną szakszukę,
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 533
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75337
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1601
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 533
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75337
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1601
Składniki
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy papryczkę chili, wszystko razem smażymy 1-2 minutki. Następnie dodajemy pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Składniki nie muszą być ładnie pocięte, podczas smażenia pomidory i tak się rozpadną. Całość dusimy na małym ogniu do rozpadnięcia i powstania pomidorowego sosu.
Po tym czasie drewnianą łyżką robimy miejsce na jajka, które wbijamy pojedynczo do miseczki a potem do sosu pomidorowego na patelni. Jajka smażymy w sosie tylko do ścięcia się białka, żółtko powinno postać płynne. Można trzonkiem łyżki drewnianej wymieszać białka z sosem uważając, aby przy tym nie uszkodzić żółtek.
Szakszukę podajemy na ciepło, koniecznie ze świeżutkim chrupiącym chlebem. Jeśli ktoś lubi (tak jak ja :) ) dodatkowo do przygotowanego dania można dodać świeżą bazylię. Smacznego !