Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pasta z pieczonej papryki do pieczywa ma absolutnie jesienny klimat. Sezon na paprykę już się kończy, więc warto po nią sięgnąć, póki jej ceny nie są jeszcze aż tak wysokie. Smak słodkich warzyw połączony z aromatyczną oliwą i czosnkiem otuli nas w coraz chłodniejsze wieczory. Wypróbuj ten przepis na pastę z pieczonej papryki i zaskocz rodzinę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Czerwoną paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie warzywa pokrój i pozbaw gniazda nasiennego oraz ogonka.
Paprykę na pastę osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Jej kawałki przełóż na blachę do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200 stopni, a gdy się nagrzeje, włóż do niego warzywa. Paprykę piecz około 20 minut.
Gdy skórka papryki porządnie się przypiecze, wyjmij blachę z piekarnika. Skórę ściągnij, a pozostałość przełóż do miski.
W naczyniu z papryką umieść pozostałe składniki: fetę, oliwę, suszone pomidory, czosnek i sok z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą zblenduj na gładką masę. Powstałą pastę dopraw do smaku pieprzem i solą.
Pastę z pieczonej papryki podawaj z ulubionym pieczywem.