Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pasta z pieczonej papryki do pieczywa ma absolutnie jesienny klimat. Sezon na paprykę już się kończy, więc warto po nią sięgnąć, póki jej ceny nie są jeszcze aż tak wysokie. Smak słodkich warzyw połączony z aromatyczną oliwą i czosnkiem otuli nas w coraz chłodniejsze wieczory. Wypróbuj ten przepis na pastę z pieczonej papryki i zaskocz rodzinę.
Polecam.
Odsłon: 301
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 392
Polecam.
Odsłon: 301
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 392
Składniki
Czerwoną paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie warzywa pokrój i pozbaw gniazda nasiennego oraz ogonka.
Paprykę na pastę osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Jej kawałki przełóż na blachę do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200 stopni, a gdy się nagrzeje, włóż do niego warzywa. Paprykę piecz około 20 minut.
Gdy skórka papryki porządnie się przypiecze, wyjmij blachę z piekarnika. Skórę ściągnij, a pozostałość przełóż do miski.
W naczyniu z papryką umieść pozostałe składniki: fetę, oliwę, suszone pomidory, czosnek i sok z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą zblenduj na gładką masę. Powstałą pastę dopraw do smaku pieprzem i solą.
Pastę z pieczonej papryki podawaj z ulubionym pieczywem.