Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe wędliny są najlepsze i o wiele bardziej zdrowe niż ze sklepu. Szynkę wiejską przygotowuje zarówno na święta jak i na co dzień np. do kanapek. Najczęściej wykorzystuję szynkę kulkę bez tłuszczu. Po wędzeniu szynkę wkładam na wrzątek, gotuję i dopiero parzę - dzięki temu szynka jest bardzo soczysta i wilgotna.
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 154
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15180
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 425
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 154
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15180
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 425
Składniki
Przygotować solankę peklującą: 0,5-0,7 l wody na kg mięsa + sól peklowa - zagotować 2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku 3. Do pozostałej wody dodać przyprawy i odstawić do sparzenia aż do ostygnięcia 4. Szynkę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami
5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre).
6. Szynkę wyjąć, opłukać i włożyć w siatkę
7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40-60 st. C.
Parzenie: 1. Zagotować wodę do postaci wrzątku 2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min. 3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie 4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min.-1h /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)
Przechowywać w lodówce.