Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka wiejska wędzona i parzona

Szynka wiejska wędzona i parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 1230

Domowe wędliny są najlepsze i o wiele bardziej zdrowe niż ze sklepu. Szynkę wiejską przygotowuje zarówno na święta jak i na co dzień np. do kanapek. Najczęściej wykorzystuję szynkę kulkę bez tłuszczu. Po wędzeniu szynkę wkładam na wrzątek, gotuję i dopiero parzę - dzięki temu szynka jest bardzo soczysta i wilgotna.

Składniki

  • Szynka kulka ok.1 - 1,2 kg
  • Sól peklowa 10g /kg mięsa
  • Sól niejodowana 30g/kg mięsa
  • Czosnek suszony (2-3 łyżeczki) lub 2-3 ząbki świeżego
  • Ziele angielskie (kilka ziaren)
  • Liść laurowy (3-4 szt.)
  • opcjonalnie zioła np. estragon, koper i.t.d.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować solankę peklującą: 0,5-0,7 l wody na kg mięsa + sól peklowa - zagotować
    2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku
    3. Do pozostałej wody dodać przyprawy i odstawić do sparzenia aż do ostygnięcia
    4. Szynkę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami

  2. 5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre).

  3. 6. Szynkę wyjąć, opłukać i włożyć w siatkę

  4. 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

  5. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40-60 st. C.

  6. Parzenie:
    1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
    2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min.
    3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
    4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min.-1h /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)

  7. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń