Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
śniadanie, przekąska, na kanapki lub do sałatki. Coś vege wczesną wiosną kiedy czekamy na nowalijki. Alternatywa pasztetu.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1098
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1101
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1098
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1101
Składniki
Warzywa myję, obieram, kroję niedbale w mniejsze kawałki. Warzywa gotuję jak smak na zupę (który potem faktycznie wykorzystuję do zupy:). Aldente, czyli gotują się ok. 20 minut. Odkładam kilka kawałków marchewki na bok, będzie dekoracyjnym środkiem pieczeni. Do blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę, ugotowane warzywa, przyprawy (żeby rozdrobnić je na pył, głównie twarde ziarenka kuminu) i miksuję (pulsacyjnie, bo masa gęsta i mikser się grzeje) ...na średnich obrotach, bo lubię drobne grudki w pieczeni.
Do foremki keksówki (silikonowej, bo pomijam natłuszczanie i posypywanie) wykładam połowę masy. Robię wglębienie przez całą długość foremki - wgniatam łyżką. We wgłębienie układam kawałki ugotowanej marchewki (czasem zapomnę odłożyć na bok i wtedy nie ma dekoracji w środku pieczeni :) Przykrywam marchewkę resztą masy i wyrównuję powierzchnię wilgotną łyżką. Piekę 40 min w temp. 170 stopni góra- dół. Wyjmuję z foremki wystudzoną i schłodzoną pieczeń i posypuję czymś zielonym (ziołami z doniczki, szczypiorkiem, kiełkami, żerzuchą).
Wcinam samą lub z chrzanem, ajvarem, sosem z cukinii lub musztardowym. Grube plastry na sałacie z wczorajszego obiadu, zabieram jak przekąskę do pracy. Pychotka! Słoik do pracy https://smaker.pl/przepis-sloik-do-pracy-vege-pieczen-na-salacie-z-kielkami,125713,domowapiwniczka.html Ajvar: https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki,123880,domowapiwniczka.html Sałata z kiełkami: https://smaker.pl/polecane/dietetyczne-sa%C5%82atki-z-kie%C5%82kami-rzodkiewki Sos musztardowy :https://smaker.pl/przepis-1-minutowy-sos-musztardowy,125527,domowapiwniczka.html Ciecierzycę gotuję sama, namoczoną przez noc, przez ok. godzinę. Z 1/3 szklanki suchej masy mam 1 szklankę ugotowanej ciecierzycy.. Zwykle ugotowaną wykorzystuję do: 10-minutowa cieciorka w pomidorach (przepis DomowaPiwniczka https://smaker.pl/przepis-10-minutowa-cieciorka-w-pomidorach,123574,domowapiwniczka.html albo hummusu (przepis https://smaker.pl/przepis-sloik-do-pracy-hummus-z-kiszonym-ogorem,123589,domowapiwniczka.html