Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2452
Dodano: 03.03.2017
Odsłon: 777
1-2 os. | 15 min | średnie | tanie |
Warzywa myj< polewam wrzątkiem i obieram ze skórki.
Pomidora kroję w cienkie plastry a cukinia trafia na grube oczka tarki.
Połowę warzyw wrzucam na rozgrzaną patelnię na czas ubijania jaj.
(nie wydrążam pestek cukinii, po prostu trę ze wszystkich boków a środek z pestkami wyrzucam - jak na zdjęciu)
Jaja ubijam mikserem i wlewam na gorącą patelnię z gorącymi warzywami. Jak omlet zaczyna się ścinać, układam pozostałą porcję warzyw i przykrywam pokrywką.
Smażę jakieś 5 minut i dwiema szeroki łopatkami do naleśników przewracam go na drugą stronę.
Na 3 jaja używam patelni o średnicy ok. 16 cm, bo do omletów mam taki przelicznik na 1 szt jaj 5 cm średnicy patelni. Wtedy zawsze się dopiecze, nie zostaje surowy, jest puszysty i ma oczekiwaną wysokość :)
Na talerzu układam omlet, dekoruję go pozostałymi plastrami pomidora i zieleniną. Wygląda kolorowo, pysznie, znakomicie:)
Tak rozpoczęty weekend na pewno będzie udany!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)