Do góry

Śniadania Przepis na:

weekendowe jaja po włosku

weekendowe jaja po włosku

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2118

Dodano:

Odsłon: 663

W weekend na śniadanie przemycam warzywa do dań z jaj :) Włoski akcent jest w omlecie zwanym frittatą, a mój wkład to skrócenie czasu przygotowana do minimum. Cukinia i pomidory - te warzywa najbardziej lubię w omlecie i choć my konsumujemy go na śniadanie, świetnie nadaje się na lunch lub kolację.

Składniki

  • jaja kurze - 3 szt
  • cukinia - 1/2 szt
  • pomidor - 1/2 szt
  • tłuszcz do spryskania atelni opcjonalnie
1-2 os. 15 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa myj< polewam wrzątkiem i obieram ze skórki.
    Pomidora kroję w cienkie plastry a cukinia trafia na grube oczka tarki.
    Połowę warzyw wrzucam na rozgrzaną patelnię na czas ubijania jaj.

    (nie wydrążam pestek cukinii, po prostu trę ze wszystkich boków a środek z pestkami wyrzucam - jak na zdjęciu)

  2. Jaja ubijam mikserem i wlewam na gorącą patelnię z gorącymi warzywami. Jak omlet zaczyna się ścinać, układam pozostałą porcję warzyw i przykrywam pokrywką.
    Smażę jakieś 5 minut i dwiema szeroki łopatkami do naleśników przewracam go na drugą stronę.


    Na 3 jaja używam patelni o średnicy ok. 16 cm, bo do omletów mam taki przelicznik na 1 szt jaj 5 cm średnicy patelni. Wtedy zawsze się dopiecze, nie zostaje surowy, jest puszysty i ma oczekiwaną wysokość :)

  3. Na talerzu układam omlet, dekoruję go pozostałymi plastrami pomidora i zieleniną. Wygląda kolorowo, pysznie, znakomicie:)

    Tak rozpoczęty weekend na pewno będzie udany!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń