Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, składające się z jajek położonych na warstwie warzyw i sosu pomidorowego. Wersja wegańska tego dania pozwala na cieszenie się smakiem tradycyjnej szakszuki bez konieczności używania mięsa czy jajek.
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 35
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 173
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 35
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 173
Składniki
1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. 3. Dodajemy paprykę i cukinię oraz przyprawy (cumin, paprykę wędzoną, kmin rzymski) oraz sól i cukier. Podsmażamy przez ok. 10 minut. 4. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. 5. Na wierzch sosu układamy kawałki jajek z tofu (opcjonalnie). Zostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut, aż jajka się lekko zetną.