Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, składające się z jajek położonych na warstwie warzyw i sosu pomidorowego. Wersja wegańska tego dania pozwala na cieszenie się smakiem tradycyjnej szakszuki bez konieczności używania mięsa czy jajek.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 933
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 933
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Składniki
1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. 3. Dodajemy paprykę i cukinię oraz przyprawy (cumin, paprykę wędzoną, kmin rzymski) oraz sól i cukier. Podsmażamy przez ok. 10 minut. 4. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. 5. Na wierzch sosu układamy kawałki jajek z tofu (opcjonalnie). Zostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut, aż jajka się lekko zetną.