Do góry

Śniadania Przepis na:

Wielkanocna galaretka

Wielkanocna galaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10738

Dodano:

Odsłon: 2825

Świąteczna drobiowa galaretka z jajkiem i warzywami z lekkim posmakiem pomidorowym.

Składniki

  • bulion warzywny 2 szklanki
  • udko kurczaka ugotowane
  • kukurydza z puszki 4 łyżki
  • zielony groszek konserwowy 4 łyżki
  • 1 ugotowana marchewka
  • ogórek konserwowy 2 sztuki
  • 2 jajka naugotowane twardo
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • cukier 1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • żelatyna 10 g
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane udko , podzielić na drobne cząstki.
    Groszek konserwowy i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku.
    Ogórki i ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki.
    Bulion podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i rozpuścić w nim żelatynę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Małe kompotierki wypłukać zimną wodą , na spód położyć połówki jajka i zalać kilkoma łyżkami galarety. Ułożyć połowę marchewek , ogórków , kukurydzy i groszku.
    Delikatnie zalać galaretą do wysokości warzyw .
    Dla szybkiego schłodzenia najlepiej na kilkanaście minut włożyć salaterki do zamrażalnika.
    Jak galaretka dość dobrze się zetnie, wyjmujemy , dodajemy kawałki kurczaka i resztę warzyw, zalewamy pozostałą galaretą.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
    Galaretka łatwo wychodzi po zanurzeniu salaterki w gorącej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń