Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna drobiowa galaretka z jajkiem i warzywami z lekkim posmakiem pomidorowym.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 854
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 878
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 854
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 878
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
Ugotowane udko , podzielić na drobne cząstki. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki. Bulion podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i rozpuścić w nim żelatynę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Małe kompotierki wypłukać zimną wodą , na spód położyć połówki jajka i zalać kilkoma łyżkami galarety. Ułożyć połowę marchewek , ogórków , kukurydzy i groszku. Delikatnie zalać galaretą do wysokości warzyw . Dla szybkiego schłodzenia najlepiej na kilkanaście minut włożyć salaterki do zamrażalnika. Jak galaretka dość dobrze się zetnie, wyjmujemy , dodajemy kawałki kurczaka i resztę warzyw, zalewamy pozostałą galaretą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Galaretka łatwo wychodzi po zanurzeniu salaterki w gorącej wodzie.