Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyglądem przypominają tradycyjne okrągłe drożdżówki z serem, ale zaskakują smakiem. Wędzony twaróg, szynka, oliwki i figa komponują się idealnie.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31254
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31254
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Masło musi się zupełnie roztopić. Odstawiamy na chwilę - powinno być letnie. Dodajmy drożdże i mieszamy. Łączymy z mąką, jajkiem i solą, zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy i formujemy drożdżówkę w wyższym rantem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg wędzony rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Masę serową układamy na cieście.
W ser wbijamy zwinięte plasterki szynki, oliwki, jalapeno i ćwiartki fig. Posypujemy chilli. Oczywiście dodatki można modyfikować. Boki drożdżówek smarujemy rozbełtanym białkiem.
Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy.