Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyglądem przypominają tradycyjne okrągłe drożdżówki z serem, ale zaskakują smakiem. Wędzony twaróg, szynka, oliwki i figa komponują się idealnie.
Przepis dnia
Zbliża się czas świątecznych serników. Jeśli nie masz serca do ich pieczenia,...
Odsłon: 19212
Polecam na kolację.
Odsłon: 22
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1341
Przepis dnia
Zbliża się czas świątecznych serników. Jeśli nie masz serca do ich pieczenia,...
Odsłon: 19212
Polecam na kolację.
Odsłon: 22
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1341
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Masło musi się zupełnie roztopić. Odstawiamy na chwilę - powinno być letnie. Dodajmy drożdże i mieszamy. Łączymy z mąką, jajkiem i solą, zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy i formujemy drożdżówkę w wyższym rantem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg wędzony rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Masę serową układamy na cieście.
W ser wbijamy zwinięte plasterki szynki, oliwki, jalapeno i ćwiartki fig. Posypujemy chilli. Oczywiście dodatki można modyfikować. Boki drożdżówek smarujemy rozbełtanym białkiem.
Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy.