Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu domach naleśniki jada się wyłącznie na śniadanie. U mnie to danie zarezerwowane jest na każdą porę dnia. Takie zapiekane ślimaczki naleśnikowe, z farszem serowo-budyniowym sprawdzą się więc na słodkie śniadanie, ale również podane na obiad czy podwieczorek zadowolą niejednego łasucha;)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 847
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22919
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15334
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 847
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22919
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15334
Składniki
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajka, mleko oraz rum. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.
W rondelku mieszamy mleko, budyń oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy gęsty budyń z palnika. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Twaróg trzykrotnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do zimnego budyniu. Dodajemy również sok z cytryny oraz żółtka. Całość miksujemy do połączenia (masa będzie dość gęsta). Na koniec wsypujemy rodzynki, mieszamy.
Naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem. Rolujemy i kroimy na 4 części. Naczynie do zapiekania smarujemy częścią roztopionego masła. Układamy w nim ślimaczki naleśnikowe, jeden obok drugiego, uciętą stroną do góry. Na koniec smarujemy delikatnie resztą masła. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.