Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina drobiowa bez konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 182
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 182
Składniki
Filety z indyka wymyć pod zimną bieżącą wodą, wykroić tłuste i krwiste fragmenty. Pokroić na dwie 15 cm porcje.
Przygotować dwa identyczne kawałki folii spożywczej. Ułożyć filety na pierwszej folii i przyprawić solą morską, pieprzem, majerankiem oraz startą gałką muszkatołową. Zawinąć, dokładnie usuwając powietrze spod folii. Obrócić całość o 90 stopni i zawinąć w drugi kawałek folii, zwracając uwagę na powietrze pod folią. Założyć na każdą porcję indyka 3 gumki recepturki.
Zawinięte filety gotować 40 minut w wodzie po przykryciem. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do schłodzenia przez ok. 2 godziny. Sos własny, który znajduje się wraz z indykiem w folii, można wykorzystać jako zaczyn do kolejnego sosu. Jeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki. Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Możemy go skomponować z ulubionym zestawem ziół, przypraw, suszonych owoców lub warzyw. Ilość kombinacji jest naprawdę ogromna. Indyka spożywamy głównie na zimno jako wędlinę do kanapek lub serwujemy jako mięsny dodatek do sałatek. Przechowujemy w lodówce do max. tygodnia.