Do góry

Śniadania Przepis na:

Ziemniaczane bułeczki

Ziemniaczane bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3554

Dodano:

Odsłon: 8396

Ziemniaczane bułeczki na drożdżach, chyba najsmaczniejsze, jakie do tej pory jadłam. Lekko wilgotne, pachnące drożdżami, z chrupiącą skórką.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 250 ml letniej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczane bułeczki

Przygotowanie

  1. Trzy średniej wielkości ziemniaki o wadze około 300 gr obrać i pokroić w kostkę. Ugotować, a następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Przygotować rozczyn: drożdże z cukrem mieszamy i rozpuszczamy w wodzie. Pamiętajmy, żeby woda nie była za gorąca, bo może,, zabić drożdże“ .

  2. Dodajemy prawie całą mąkę, zostawiamy około pół szklanki do późniejszego podsypania. Dosypujemy sól i dolewamy oliwę. Ciasto zagniatamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy w wałek, podsypujemy mąką. Kroimy na równe kawałki, z każdego kawałka formujemy bułeczkę, mi wyszło 12 bułeczek.

  3. Na 12 bułeczek potrzebowałam 2 blaszek i mogłam piec je równocześnie. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Bułeczki kładziemy na foremki i pieczemy 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń