Do góry

Śniadania Przepis na:

Żytni chleb z suszonymi śliwkami

Przepis dnia 2020-02-06
Żytni chleb z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 595 Ocena: 11926

Dodano:

Odsłon: 493

Domowy chleb ze śliwkami jest przepyszny, szczególnie jak się dobierze dobre jakościowo składniki. Pomysł podsunęła mi BEATA1978.

Składniki

  • zakwas żytni 0,5 l
  • mąka żytnia 2 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl
  • sól 1 płaska łyżka
  • cukier opcjonalnie 1 łyżeczka
  • śliwki 2 garście
  • tłuszcz do wysmarowania formy u mnie smalec gęsi
  • slonecznik ziarna opcjonalnie
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żytni chleb z suszonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki z grubsza pokroiłam i dodałam z innymi składnikami do misy. Czasami w sklepach są takie olejowane i miękkie śliwki, one się do chleba raczej nie nadają.
    Jeśli robicie chleb ręcznie trzeba dodać odrobinę wody aby ciasto było lżej wyrabiać.

    Zakwas: Do litrowego słoja dałam 2 łychy maki żytniej i dolałam wody filtrowanej, wymieszałam ma być gęstości śmietany. Codziennie dodawałam do słoja po dwie łyżki mąki i wody. Po 5 dniach powinien być już kwaśny i się sporo unosić po dokarmieniu.

    Ciasto wyrobiłam. Można też nie wyrabiać, tylko wymieszać łyżką. Chleb będzie bardziej wilgotny tylko mniej urośnie.

  2. Formę wysmarowałam tłuszczem. Ciasto wypełni połowę formy keksowej, wygładziłam je morką łyżką i dodatkowo posypałam słonecznikiem.

  3. Chleb w chłodnych warunkach rośnie 8 godzin , na kaloryferze 4 lub mniej.
    Upiekłam go 45 minut w 185 stopniach, ma być rumiany i w mieszkaniu ma pachnieć chlebem.

  4. Najlepiej smakuje z domową kiełbasą.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń