Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka gotowana w coli"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6106
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6106
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Składniki
Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą peklową, włóż do lodówki na min. 24 godz. Po tym czasie szynkę włóż do garnka, dodaj przekrojoną na pół cebulę, zalej colą. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 60 min.
Ugotowaną szynkę wyjmij z wywaru, lekko wystudź. Wierzch mięsa natnij ostrym nożem w ukośną kratkę. W nacięcia włóż goździki. Mięso posmaruj miodem a następnie mu sztardą i posyp cukrem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 10 minut w temperaturze 220°C, aż glazura się przyrumieni.
Rada: Wybornym dodatkiem do szynki będzie ananasowy sos chutney. Do garnka włóż 700 g pokrojonego w kostkę miąższu ananasa, 2 pokrojone w małą kostkę cebule, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
Do daj 6 łyżek octu jabłkowego, 50 g brązowego cukru, 1 i 1 łyżeczki curry, po dużej szczypcie kurkumy i sproszkowanego imbiru. Gdy sos zacznie wrzeć, przykryj go i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Potem zdejmij pokrywkę, gotuj na małym ogniu kolejne 20 min.
(bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie