Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealnie sprawdzi się jako zastępstwo kupnych wędlin w kanapkach z różnymi dodatkami.
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 157
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 732
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 794
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 157
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 732
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 794
Składniki
Boczek oczyścić z włókien i mogących występować chrząstek. Obrać 1 główkę czosnku. W 1 litrze wody rozpuścić 3 łyżki soli. Do większej miski wsypać 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 10-15 listków laurowych oraz dodać ząbki z 1 główki czosnku. Następnie włożyć boczek, wlać wodę z rozpuszczoną solą i dolać więcej wody, tak aby przykryła całe mięso. Dodać jeszcze 2 łyżki soli, wymieszać i spróbować smak. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze solą. Tak przygotowany boczek w solance odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Obrać 1 główkę czosnku. Wyjąć boczek z solanki i dokładnie osuszyć. Przy pomocy noża z ostrym czubkiem w boczku robić otwory i wkładać w nie ząbki czosnku (małe w całości, większe można pokroić). Faszerowanie boczku czosnkiem można także pominąć, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem.
Boczek następnie nasmarować dokładnie olejem i obficie obsypać z każdej strony majerankiem. Tak przygotowany ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze do pieczenia. Piec w 180ºC przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!