Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealnie sprawdzi się jako zastępstwo kupnych wędlin w kanapkach z różnymi dodatkami.
Boczek pieczony w majeranku
Składniki
- ok. 1,5 kg boczku (bez żeber, ze skórą)
- majeranek
- 2 główki czosnku
- ok. 6 łyżek soli
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 listków laurowych
- woda
- olej
Składniki
- ok. 1,5 kg boczku (bez żeber, ze skórą)
- majeranek
- 2 główki czosnku
- ok. 6 łyżek soli
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 listków laurowych
- woda
- olej

Etapy przygotowania
Boczek oczyścić z włókien i mogących występować chrząstek. Obrać 1 główkę czosnku. W 1 litrze wody rozpuścić 3 łyżki soli. Do większej miski wsypać 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 10-15 listków laurowych oraz dodać ząbki z 1 główki czosnku. Następnie włożyć boczek, wlać wodę z rozpuszczoną solą i dolać więcej wody, tak aby przykryła całe mięso. Dodać jeszcze 2 łyżki soli, wymieszać i spróbować smak. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze solą. Tak przygotowany boczek w solance odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Obrać 1 główkę czosnku. Wyjąć boczek z solanki i dokładnie osuszyć. Przy pomocy noża z ostrym czubkiem w boczku robić otwory i wkładać w nie ząbki czosnku (małe w całości, większe można pokroić). Faszerowanie boczku czosnkiem można także pominąć, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem.
Boczek następnie nasmarować dokładnie olejem i obficie obsypać z każdej strony majerankiem. Tak przygotowany ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze do pieczenia. Piec w 180ºC przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7206

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1485

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 358

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36306
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7206

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1485

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 358

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36306



Składniki
- ok. 1,5 kg boczku (bez żeber, ze skórą)
- majeranek
- 2 główki czosnku
- ok. 6 łyżek soli
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 listków laurowych
- woda
- olej
Boczek oczyścić z włókien i mogących występować chrząstek. Obrać 1 główkę czosnku. W 1 litrze wody rozpuścić 3 łyżki soli. Do większej miski wsypać 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 10-15 listków laurowych oraz dodać ząbki z 1 główki czosnku. Następnie włożyć boczek, wlać wodę z rozpuszczoną solą i dolać więcej wody, tak aby przykryła całe mięso. Dodać jeszcze 2 łyżki soli, wymieszać i spróbować smak. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze solą. Tak przygotowany boczek w solance odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Obrać 1 główkę czosnku. Wyjąć boczek z solanki i dokładnie osuszyć. Przy pomocy noża z ostrym czubkiem w boczku robić otwory i wkładać w nie ząbki czosnku (małe w całości, większe można pokroić). Faszerowanie boczku czosnkiem można także pominąć, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem.
Boczek następnie nasmarować dokładnie olejem i obficie obsypać z każdej strony majerankiem. Tak przygotowany ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze do pieczenia. Piec w 180ºC przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!
pyszny, aromatyczny boczek :)
Pyszna domowa wędlina:)
Taki boczuś to ja lubię, pychotka.;)