Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam taki mały test i wyszło naprawdę dobrze. Postanowiłam uwędzić boczek w piekarniku, wyszedł bardzo smaczny. Zapeklowany, osuszony boczek został zanurzony na kilkanaście sekund w aromacie dymu wędzarniczego, osuszony i uwędzony w temperaturze 70 stopni Celsjusza w piekarniku.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8775
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8775
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, sole i cukier, mieszamy. Solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie: Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia. Osuszone kawałki zanurzamy w aromacie dymu na kilka sekund (10-15). Po tym czasie wieszamy na kiju i osączamy z aromatu. Wędzenie aromatem dymu: Tak przygotowane kawałki boczku wędzimy w piekarniku z włączonym termo obiegiem z lekko uchyloną klapą, w temperaturze 70 stopni Celsjusza przez 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopniach Celsjusza.
Uwędzone kawałki boczku możemy studzić w piekarniku lub na zewnątrz.
Smacznego !!!