Domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler
Przepis dnia: 28-08-2017

Świąteczny,domowy pasztet wiejski, jaki piekły kiedyś nasze babcie, a dziś w sklepie trudno już taki kupić. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, jest w moich okolicach bardzo rozpowszechniony. Traktuje się go przede wszystkim jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów. Przyrządza się go zazwyczaj z 3 rodzajów mięsa ( wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem wątróbki , słoniny, warzyw, jajek i przypraw - 2 lub 3-krotnie zmielone, a formę oprócz natłuszczenia i obsypania bułką tartą obkładamy paseczkami świeżej słoniny. Ten pasztet został przygotowany wg przepisu Pani Magdy Gessler ze strony www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/pasztet-domowy , (trochę zmodyfikowany) no i wyszedł świetnie. Pamiętajcie jedynie, że w miarę tłuste podgardle lub surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam
Domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler
Składniki
- 300g podgardla wieprzowego
- 300g wątróbki wieprzowej
- 500g łopatki wieprzowej
- 500g wołowiny (pręga lub łata)
- 100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 5 jajek
- 2 czerstwe bułeczki
- 100g smalcu
- po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
- bułka tarta do wysypania formy
- plastry słoniny lub boczku do wyłożenia formy
Składniki
- 300g podgardla wieprzowego
- 300g wątróbki wieprzowej
- 500g łopatki wieprzowej
- 500g wołowiny (pręga lub łata)
- 100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 5 jajek
- 2 czerstwe bułeczki
- 100g smalcu
- po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
- bułka tarta do wysypania formy
- plastry słoniny lub boczku do wyłożenia formy

Etapy przygotowania
Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Cebule obieramy - smażymy na złoty kolor.
Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.
Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim razem na najmniejszych oczkach).
Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca.
Następnie dodajemy przyprawy oraz pianę z białek - delikatnie łączymy składniki. Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem ( lub obłożonych plasterkami boczku ) i wysypanych bułką tartą foremek (ok. 3 sztuki po 1kg każda), wierzch wygładzamy wywarem z gotowania mięsa, posypujemy bułką tartą oraz kminkiem -pieczemy ok. 90 minut w 160 stopniach (kiedy skórka będzie już ciemno brązowa sprawdzamy patyczkiem środek pasztetu - suchy oznacza, że pasztet można już wyjąć ) smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 110

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 857

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2214
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1588
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 110

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 857

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2214
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1588



Składniki
- 300g podgardla wieprzowego
- 300g wątróbki wieprzowej
- 500g łopatki wieprzowej
- 500g wołowiny (pręga lub łata)
- 100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 5 jajek
- 2 czerstwe bułeczki
- 100g smalcu
- po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
- bułka tarta do wysypania formy
- plastry słoniny lub boczku do wyłożenia formy
Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Cebule obieramy - smażymy na złoty kolor.
Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.
Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim razem na najmniejszych oczkach).
Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca.
Następnie dodajemy przyprawy oraz pianę z białek - delikatnie łączymy składniki. Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem ( lub obłożonych plasterkami boczku ) i wysypanych bułką tartą foremek (ok. 3 sztuki po 1kg każda), wierzch wygładzamy wywarem z gotowania mięsa, posypujemy bułką tartą oraz kminkiem -pieczemy ok. 90 minut w 160 stopniach (kiedy skórka będzie już ciemno brązowa sprawdzamy patyczkiem środek pasztetu - suchy oznacza, że pasztet można już wyjąć ) smacznego :)
Pychotka;)
Polecam wątróbkę i cebulkę podsmażyć osobno. Cebulkę zeszklić, wrzucić wątróbkę (gęsia najlepsza) i udusić. Zdecydowanie podnosi smak, ale kalorie+ :)
Jeśli chodzi o wątróbkę to sprawdziłam - świetny smak uzyskuje się przez dodanie mieszanej wątróbki - wieprzowej, kurzej i kaczej - mój pasztet od kilku lat ma nieziemskie powodzenie przez taką mieszankę. Pozdrawiam i życzę smacznego!
Poproszę 5 grubych plastrów, bo każdy w rodzinie musi spróbować ;) Tak już ad rem, to dodajemy trochę suszonych pomidorów, jak robimy podobny pasztet. Smak deczko inny, ale lubimy eksperymenty w kuchni. Bez tego życie byłoby strasznie nudne :)