Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galantyna drobiowa"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Składniki
Kurczaka umyj, odetnij szyję i skrzydła. Ułóż tuszkę grzbietem do góry na deseczce. Ostrym nożem przetnij wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Cały płat oczyść i opłucz. Wytrybuj udka.
Okrawki mięsa i filet z kurczaka drobno pokrój i zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem oraz drobno pokrojonymi śliwkami i żółtkami. Dopraw. Dodaj pianę ubitą z białek.
Masę rozsmaruj na płacie mięsa ze skórą. Zroluj i zawiń ją w natłuszczoną ściereczkę, po czym zwiąż jak baleron.
Oczyść warzywa. Zalej wrzątkiem. Posól, dodaj kości z kury i gotuj 25 minut.
Wywar przecedź i włóż galantynę. Gotuj ok. 50 minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu ostudź w wywarze, obciążając deseczką. Wyjmij, odwiń, pokrój na ukośne porcje i ułóż na półmisku.
Wywar wymieszaj z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, ubijając trzepaczką. Dodaj namoczoną żelatynę, rozmieszaj. Przecedź i ostudź.
Tężejącą galaretą zalej galantynę. Udekoruj majonezem, natką i żurawiną.Źródło: Telemax