Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Półki sklepów mięsnych uginają się od różnych wędlin: babuni, dziadunia, w beczki, z komina... wybór ogromy. Niestety większość z nich smakuje bardzo podobnie. Nie ważne czy jemy szynkę, baleron, polędwicę - wszystko ma podobny smak. Dlatego warto czasem samemu przygotować coś dobrego do chleba. Proponowana przeze mnie galantyna jest pracochłonna i wymaga trochę wysiłku przy przygotowaniu, jednak smak jest niepowtarzalny. Zatem do dzieła.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Lekko opalamy nad gazem.
Ostrym nożem trybujemy kurczaka. Ważne - należy używać ostrego noża tzw. trybownika w długim i wąskim ostrzem.
Wyluzowanego kurczaka dokładnie nacieramy ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Następnego dnia. Morele, rodzynki i żurawinę zalewamy nalewką i moczymy przez minimum 3 godziny.
Duży garnek napełniamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i 1 łyżkę soli. Wstawiamy do zagotowania.
Wyjmujemy kurczaka z lodówki, rozkładamy go na blacie - skórą do dołu. Układamy równomiernie na mięsie wymoczone w nalewce owoce. Całość oprószamy żelatyną.
Zwijamy mięso w roladę i dość ciasno związujemy sznurkiem kuchennym. Związaną roladę owijamy dokładnie folią spożywczą - co najmniej trzy warstwy folii.
Tak zawiniętą roladę wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Czas gotowania - 1 godzina na na każdy kilogram kurczaka. Podczas gotowania należy obracać co pewien czas roladę w wodzie by ugotowała się równomiernie.
Po ugotowaniu wyjmujemy galantynę z wody. Studzimy, a następnie wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki by żelatyna związała mięso.