Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galantyna z kurczaka"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Odetnij szyję i skrzydła opłukanego starannie kurczaka. Przetnij tuszkę wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Płat oczyść. Wytrybuj udka.
Okrawki mięsa oraz pierś posiekaj ostrym nożem na kawałki, a potem zmiksuj z kajzerką namoczoną w 1/2 szklanki śmietany. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem, drobno pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi i żółtkami. Dopraw solą. Wymieszaj z pianą z białek.
Rozsmaruj masę na płacie mięsa ze skórą. Zwiń roladę. Zawiń w gazę. Obwiąż jak baleron. Mrożonkę i kości kurczaka zalej 2 l wrzątku, posól, gotuj 25 min. Wyjmij kości, włóż galantynę. Gotuj 50 min.
Przestudzoną galantynę wyjmij, ułóż na półmisku. Wywar przecedź. Wymieszaj z łyżeczką przecieru pomidorowego. Zagotuj, mieszając. Dodaj żelatynę. Rozpuść i ostudź. Tężejącą masą zalej galantynę. Udekoruj wedle uznania (np. plasterkami pomarańczy, żurawinami, majonezem i natką). Odstaw do lodówki.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 3,50 zł
<strong>Sos żurawinowy</strong>
Zamiast chrzanu czy musztardy do mięs i wędlin możesz podać sos żurawinowy. 1 kg owoców wsyp do rondla, dodaj 40 dag cukru i szklankę wody. Gotuj, często miesza jąc, aż powstanie gęsta masa.Źródło: Świat kobiety