Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa białą na soli, to idealny dodatek do świątecznego żurku, jak również danie na ciepło z chrzanem lub na grilla.
Miska, maszynka do mielenia, nóż, waga kuchenna
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 518
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 246
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2109
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 958
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 518
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 246
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2109
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 958
Składniki
Mięso kroimy w kostkę ok 4×4 cm tak aby weszło do maszynki do mielenia. Pokrojone mięso kolejno mielimy: wołowe na sitku fi 3, mięso tłuste na sitku fi 8, a mięso z szynki na sitku fi 13. Sprawdzamy wagę zmielonego mięsa i kolejno dodajemy sól, pieprz jak również majeranek. Mieszamy mięso do czasu dobrego wyrobienia Ilość przypraw możemy zmodyfikować pod swój smak, jak również dodać inne przyprawy takie jak chrzan czy czosnek. Wyrobione mięso odstawiamy na ok 1 – 2h. do lodówki, a w tym czasie moczymy jelita wieprzowe w ciepłej wodzie.
Jelita wieprzowe zakładamy na lejek i nadziewamy, a koniec jelita zawiązujemy. Napełnione jelita okręcamy tworząc krótkie odcinki. Uformowane pętka są gotowe do parzenia.
Parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)