Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa białą na soli, to idealny dodatek do świątecznego żurku, jak również danie na ciepło z chrzanem lub na grilla.
Miska, maszynka do mielenia, nóż, waga kuchenna
Składniki
Mięso kroimy w kostkę ok 4×4 cm tak aby weszło do maszynki do mielenia. Pokrojone mięso kolejno mielimy: wołowe na sitku fi 3, mięso tłuste na sitku fi 8, a mięso z szynki na sitku fi 13. Sprawdzamy wagę zmielonego mięsa i kolejno dodajemy sól, pieprz jak również majeranek. Mieszamy mięso do czasu dobrego wyrobienia Ilość przypraw możemy zmodyfikować pod swój smak, jak również dodać inne przyprawy takie jak chrzan czy czosnek. Wyrobione mięso odstawiamy na ok 1 – 2h. do lodówki, a w tym czasie moczymy jelita wieprzowe w ciepłej wodzie.
Jelita wieprzowe zakładamy na lejek i nadziewamy, a koniec jelita zawiązujemy. Napełnione jelita okręcamy tworząc krótkie odcinki. Uformowane pętka są gotowe do parzenia.
Parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)