Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.
Kiełbasa swojska
Składniki
- Surowiec 3 kg:
- mięso z golonki wieprzowej 70 dag
- mięso z łopatki 2 kg
- boczek wieprzowy bez skóry 30 dag
- Przyprawy i materiały pomocnicze:
- peklosól 18 g/kg mięsa
- sól warzona 18 g/kg do boczku
- czosnek granulowany 3 g/kg
- pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
- pieprz ziołowy 2 g/kg
- woda 2x100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
- jelita wieprzowe 30/32 - 4,5 m (1,5m/ kg)
Składniki
- Surowiec 3 kg:
- mięso z golonki wieprzowej 70 dag
- mięso z łopatki 2 kg
- boczek wieprzowy bez skóry 30 dag
- Przyprawy i materiały pomocnicze:
- peklosól 18 g/kg mięsa
- sól warzona 18 g/kg do boczku
- czosnek granulowany 3 g/kg
- pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
- pieprz ziołowy 2 g/kg
- woda 2x100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
- jelita wieprzowe 30/32 - 4,5 m (1,5m/ kg)

Etapy przygotowania
Peklowanie: Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach.
Rozdrabnianie: mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm
Farsz: Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy.

Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone.

Wędzenie: Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny.
Studzenie : Studzimy powieszone na kiju. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 180

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 571

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 616
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 180

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 571

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 616



Składniki
- Surowiec 3 kg:
- mięso z golonki wieprzowej 70 dag
- mięso z łopatki 2 kg
- boczek wieprzowy bez skóry 30 dag
- Przyprawy i materiały pomocnicze:
- peklosól 18 g/kg mięsa
- sól warzona 18 g/kg do boczku
- czosnek granulowany 3 g/kg
- pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
- pieprz ziołowy 2 g/kg
- woda 2x100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
- jelita wieprzowe 30/32 - 4,5 m (1,5m/ kg)
Peklowanie: Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach.
Rozdrabnianie: mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm
Farsz: Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy.
Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone.
Wędzenie: Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny.
Studzenie : Studzimy powieszone na kiju. Smacznego!!!
Super!!! Smaczniasta. Pozdrowienia:)
Mariolu wszystkie Twoje wyroby ,czytam nie od dzisiaj sa wysmienite trzeba umieć zrobic tak pyszne wyroby:)
Świetne kiełbaski ,gratuluję.
zazdroszę takiej kiełbaski :)
Wyglada perfekcyjnie! a z taka profesjonalna napelniarka kielbas praca musi byc tylko przyjemnoscia.