Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 207
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104542
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9063
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 207
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104542
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9063
Składniki
Peklowanie: Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach.
Rozdrabnianie: mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm
Farsz: Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy.
Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone.
Wędzenie: Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny.
Studzenie : Studzimy powieszone na kiju. Smacznego!!!