Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1461
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8255
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 185
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4286
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1461
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8255
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 185
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4286
Składniki
Peklowanie: Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach.
Rozdrabnianie: mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm
Farsz: Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy.
Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone.
Wędzenie: Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny.
Studzenie : Studzimy powieszone na kiju. Smacznego!!!