Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Klops
  • Wędliny
  • Przepis na

Klops

30.07.2025 Odsłon: 78561
5.0 (73 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Klops, znany także jako pieczeń rzymska, to danie często serwowane z okazji różnych świąt, spotkań czy wydarzeń rodzinnych. Jest niemal taką samą tradycją jak pasztet drobiowo-wieprzowy czy galarety. Można go przygotować bardzo prosto i szybko - wystarczy mięso mielone i tłusty kawałek smalcu, boczku czy podgardla. Całość po wymieszaniu należy wstawić do pieca na ok. godzinę, a następnie wyjąć, pokroić i cieszyć się pysznym smakiem.

Klops pieczony - wielbiciele mięsa mielonego go pokochają 

Przygotowany klops w dużej mierze wygląda jak zwykły kotlet mielony, ale nie jest smażony, tylko pieczony. Większość składników tych dwóch dań jest bardzo podobna. Masę mięsną trzeba upiec w keksówce do momentu całkowitego związania. Taka pieczeń rzymska świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj go na obiad, z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki, ale sprawdzi się również jako element deski wędlin, przekąska czy przystawka imprezowa. Wspaniale komponuje się z majonezem, sosem pieczarkowym czy czosnkowym. Jak niemal wszystkie świąteczne dania, daleko mu do posiłku lekkostrawnego i niskokalorycznego, ale może być z powodzeniem stosowany przy diecie keto, gdzie ogranicza się spożycie węglowodanów. Wystarczy, że zamiast bułki użyjesz mąki migdałowej lub łupin babki jajowatej.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Mięso mielone wołowe czy wieprzowe? A może kurczak? 

Ten przepis na klops uwzględnia użycie mięsa wieprzowego mielonego, to z powodzeniem możesz też użyć mięsa mieszanego, na przykład wieprzowo-wołowego, które jest dużo bardziej aromatyczne. Jeśli chcesz, możesz również dodać mielonego filetu z kurczaka lub indyka, a nawet mielone mięso ryb. Zawsze jednak niezbędnym elementem są tłuste fragmenty tusz, które sprawiają, że całość jest wilgotna, aromatyczna i pełna smaku. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie zmniejszaj jego ilości. Zmielone mięso połącz w jednolitą masę razem z pozostałymi składnikami. Nie zapomnij o drobno posiekanej, podsmażonej cebuli i kilku ząbkach czosnku. 

Bułka w klopsie - czy jest potrzebna? 

Bułkę można namoczyć w wodzie lub mleku, dzięki czemu będzie bardziej delikatna. Nie jest to jednak składnik niezbędny do tego, by można było upiec klops. Jeśli nie masz jej w domu, możesz ją zamienić na bułkę tartą rozrobioną w gorącym płynie i odstawioną na kilkanaście minut, by wchłonęła wodę i zamieniła się w jednolitą masę. Jest też wiele innych zamienników, które wykazują właściwości wiążące i zapewnią stabilizację struktury dania. Są również znacznie zdrowsze: 

  • migdały, 
  • łupiny i nasiona babki jajowatej lub płesznik, 
  • siemię lniane, 
  • otręby owsiane. 

Mielone mięso drobiowe dobrze komponuje się także z mąką kokosową i nabiera nieco orientalnego aromatu. Możesz wierzch posmarować w takim wypadku ketchupem wymieszanym z cukrem trzcinowym lub dżemem pomarańczowym, co stworzy niesamowite połączenie smaków. 

Zrób pieczeń rzymską z dużą ilością przypraw 

Do masy mięsnej dodaj podstawowe przyprawy, takie jak sól, łyżeczka pieprzu mielonego czy czosnek granulowany. Możesz jednak dodać też swoją własną, ulubioną mieszankę, w której może się znaleźć majeranek, oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn. Ketchup także jest bardzo ważnym składnikiem, dodającym smaku do klopsa i zachowującym jego wilgotność. Przełóż mielone mięso do formy i posmaruj danie łyżeczką passaty, ale sprawdzi się też sos pomidorowy, na przykład z gołąbków z kapusty pekińskiej. Podczas pieczenia wytworzy się chrupiąca skórka. 

Sposoby na urozmaicenie klopsa 

Zmielone mięso mielone, upieczone i pokrojone może wydawać się nieco nudne. Z powodzeniem jednak możesz danie urozmaicić. Wystarczy, że do środka włożyć niemal dowolny dodatek - sprawdzi się ugotowane jajko, ogórek kiszony, marchewka czy też wędzone śliwki. Taki element nie tylko wspaniale urozmaica aromat, ale też sprawia, że całość prezentuje się elegancko i atrakcyjnie nie tylko na talerzu, ale też na desce wędlin. 

Taki rodzinny klops to wspaniały przykład tradycyjnego dania kuchni polskiej, które jest uwielbiane przez wszystkich. Spróbuj, a nie pożałujesz. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6155

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 622

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 161

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 271

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15681

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 290

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6155

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 622

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 161

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 271

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15681

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 290

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Klops
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 10 g smalcu wieprzowego lub gęsiego,
  • 50 g słoniny,
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • bułka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 2-3 łyżki ketchupu lub pomidorowej passaty.
Sposób przygotowania:
1

Zmiel mięso w maszynce do mielenia na drobnych oczkach, dodaj smalec oraz namoczoną i wyciśniętą bułkę pszenną. Na patelni podsmaż na złoty kolor obraną i drobno posiekaną cebulkę i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę słoninę (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko oraz dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj składniki do klopsa na jednolitą masę.

2

Przygotuj foremkę keksówkę, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Włóż do foremki mięsną masę, wyrównaj i lekko ugnieć. Wierzch posmaruj ketchupem lub passatą. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z foremki i podawaj od razu podawaj. Klops z mielonego mięsa możesz serwować też na zimno, na kanapkach albo solo - w towarzystwie sosu tatarskiego lub marynowanych warzyw.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki