Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops, znany także jako pieczeń rzymska, to danie często serwowane z okazji różnych świąt, spotkań czy wydarzeń rodzinnych. Jest niemal taką samą tradycją jak pasztet drobiowo-wieprzowy czy galarety. Można go przygotować bardzo prosto i szybko - wystarczy mięso mielone i tłusty kawałek smalcu, boczku czy podgardla. Całość po wymieszaniu należy wstawić do pieca na ok. godzinę, a następnie wyjąć, pokroić i cieszyć się pysznym smakiem.
Przygotowany klops w dużej mierze wygląda jak zwykły kotlet mielony, ale nie jest smażony, tylko pieczony. Większość składników tych dwóch dań jest bardzo podobna. Masę mięsną trzeba upiec w keksówce do momentu całkowitego związania. Taka pieczeń rzymska świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj go na obiad, z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki, ale sprawdzi się również jako element deski wędlin, przekąska czy przystawka imprezowa. Wspaniale komponuje się z majonezem, sosem pieczarkowym czy czosnkowym. Jak niemal wszystkie świąteczne dania, daleko mu do posiłku lekkostrawnego i niskokalorycznego, ale może być z powodzeniem stosowany przy diecie keto, gdzie ogranicza się spożycie węglowodanów. Wystarczy, że zamiast bułki użyjesz mąki migdałowej lub łupin babki jajowatej.
Ten przepis na klops uwzględnia użycie mięsa wieprzowego mielonego, to z powodzeniem możesz też użyć mięsa mieszanego, na przykład wieprzowo-wołowego, które jest dużo bardziej aromatyczne. Jeśli chcesz, możesz również dodać mielonego filetu z kurczaka lub indyka, a nawet mielone mięso ryb. Zawsze jednak niezbędnym elementem są tłuste fragmenty tusz, które sprawiają, że całość jest wilgotna, aromatyczna i pełna smaku. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie zmniejszaj jego ilości. Zmielone mięso połącz w jednolitą masę razem z pozostałymi składnikami. Nie zapomnij o drobno posiekanej, podsmażonej cebuli i kilku ząbkach czosnku.
Bułkę można namoczyć w wodzie lub mleku, dzięki czemu będzie bardziej delikatna. Nie jest to jednak składnik niezbędny do tego, by można było upiec klops. Jeśli nie masz jej w domu, możesz ją zamienić na bułkę tartą rozrobioną w gorącym płynie i odstawioną na kilkanaście minut, by wchłonęła wodę i zamieniła się w jednolitą masę. Jest też wiele innych zamienników, które wykazują właściwości wiążące i zapewnią stabilizację struktury dania. Są również znacznie zdrowsze:
Mielone mięso drobiowe dobrze komponuje się także z mąką kokosową i nabiera nieco orientalnego aromatu. Możesz wierzch posmarować w takim wypadku ketchupem wymieszanym z cukrem trzcinowym lub dżemem pomarańczowym, co stworzy niesamowite połączenie smaków.
Do masy mięsnej dodaj podstawowe przyprawy, takie jak sól, łyżeczka pieprzu mielonego czy czosnek granulowany. Możesz jednak dodać też swoją własną, ulubioną mieszankę, w której może się znaleźć majeranek, oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn. Ketchup także jest bardzo ważnym składnikiem, dodającym smaku do klopsa i zachowującym jego wilgotność. Przełóż mielone mięso do formy i posmaruj danie łyżeczką passaty, ale sprawdzi się też sos pomidorowy, na przykład z gołąbków z kapusty pekińskiej. Podczas pieczenia wytworzy się chrupiąca skórka.
Zmielone mięso mielone, upieczone i pokrojone może wydawać się nieco nudne. Z powodzeniem jednak możesz danie urozmaicić. Wystarczy, że do środka włożyć niemal dowolny dodatek - sprawdzi się ugotowane jajko, ogórek kiszony, marchewka czy też wędzone śliwki. Taki element nie tylko wspaniale urozmaica aromat, ale też sprawia, że całość prezentuje się elegancko i atrakcyjnie nie tylko na talerzu, ale też na desce wędlin.
Taki rodzinny klops to wspaniały przykład tradycyjnego dania kuchni polskiej, które jest uwielbiane przez wszystkich. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6957
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6957
Składniki
Zmiel mięso w maszynce do mielenia na drobnych oczkach, dodaj smalec oraz namoczoną i wyciśniętą bułkę pszenną. Na patelni podsmaż na złoty kolor obraną i drobno posiekaną cebulkę i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę słoninę (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko oraz dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj składniki do klopsa na jednolitą masę.
Przygotuj foremkę keksówkę, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Włóż do foremki mięsną masę, wyrównaj i lekko ugnieć. Wierzch posmaruj ketchupem lub passatą. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z foremki i podawaj od razu podawaj. Klops z mielonego mięsa możesz serwować też na zimno, na kanapkach albo solo - w towarzystwie sosu tatarskiego lub marynowanych warzyw.