Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten klops z mięsa mielonego to ciekawy sposób na wykorzystanie mielonego mięsa. Świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno jako ciekawa przystawka. Klopsa na obiad podawaj z ziemniaczanym puree, marchewką z groszkiem lub surówką colesław. Tłuste dodatki zapewniają klopsowi właściwą konsystencją. Dodawanie śmietany lub masła jest już niepotrzebne. Do klopsa możesz dorzucić ulubione, suszone zioła.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5614
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 75
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 495
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5614
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 75
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 495
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Zmiel mięso w maszynce do mielenia na drobnych oczkach, dodaj smalec oraz namoczoną i wyciśniętą bułkę pszenną. Na patelni podsmaż na złoty kolor obraną i drobno posiekaną cebulkę i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę słoninę (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko oraz dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj składniki do klopsa na jednolitą masę.
Przygotuj foremkę keksówkę, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Włóż do foremki mięsną masę, wyrównaj i lekko ugnieć. Wierzch posmaruj ketchupem lub passatą. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z foremki i podawaj od razu podawaj. Klops z mielonego mięsa możesz serwować też na zimno, na kanapkach albo solo - w towarzystwie sosu tatarskiego lub marynowanych warzyw.