Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten klops z mięsa mielonego to ciekawy sposób na wykorzystanie mielonego mięsa. Świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno jako ciekawa przystawka. Klopsa na obiad podawaj z ziemniaczanym puree, marchewką z groszkiem lub surówką colesław. Tłuste dodatki zapewniają klopsowi właściwą konsystencją. Dodawanie śmietany lub masła jest już niepotrzebne. Do klopsa możesz dorzucić ulubione, suszone zioła.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 240
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 295
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 240
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 295
Składniki
Zmiel mięso w maszynce do mielenia na drobnych oczkach, dodaj smalec oraz namoczoną i wyciśniętą bułkę pszenną. Na patelni podsmaż na złoty kolor obraną i drobno posiekaną cebulkę i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę słoninę (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko oraz dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj składniki do klopsa na jednolitą masę.
Przygotuj foremkę keksówkę, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Włóż do foremki mięsną masę, wyrównaj i lekko ugnieć. Wierzch posmaruj ketchupem lub passatą. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z foremki i podawaj od razu podawaj. Klops z mielonego mięsa możesz serwować też na zimno, na kanapkach albo solo - w towarzystwie sosu tatarskiego lub marynowanych warzyw.